Sustainable Health Care Lab | EEN GEZONDER NEDERLAND (8-9-2014)
374
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-374,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode_grid_1300,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-14.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

EEN GEZONDER NEDERLAND (8-9-2014)

“Een gezonder Nederland”. daarover gaat de dialoogbijeenkomst die het Sustainable Healthcare Lab (SHCL) samen met RIVM organiseert. We verbinden dan 12 de Coördinaten voor duurzame gezondheidszorg van het SHCL (ons manifest) met de vier perspectieven van de Volksgezondheid Toekomst Verkenning (VTV 2014) van het RIVM die net gepubliceerd is, en willen daarover in gesprek. Onder andere artsen, andere zorgprofessionals en studenten, beleidsmakers, bestuurders en onderzoekers, (en U ook) zijn allen welkom.

 

Op 8 september staat één van de coördinaten “Preventie geeft meer gezondheid” centraal. We organiseren deze bijeenkomst samen met prof.dr. Hans van Oers. Hij is bij uitstek expert op dit gebied en was eindverantwoordelijk voor de “Een gezonder Nederland”. De vier perspectieven uit de VTV-2014 staan centraal in onze dialoog in het SHCL: “Op en top gezond”, Iedereen doet mee”, “Heft in eigen handen” en “Gezonde Welvaart”. De perspectieven schetsen een beeld van mogelijk wenselijke toekomsten. We gaan in op de kansen en keuzes die aan de orde zijn. Voor een korte samenvatting van de perspectieven en de kansen en keuzes in de VTV-2014, zie:
http://eengezondernederland.nl/Een_gezonder_Nederland/Highlights/Perspectieven_op_de_toekomst

 

In deze dialoog geven we inzicht in de stand van zaken op het gebied van gezondheid en ziekte, en gaan we daarna in gesprek over wat die vier genoemde perspectieven betekenen vanuit het perspectief van duurzame principes in de gezondheidszorg. Wat is vanuit duurzaamheid geredeneerd volgens u het meest wenselijke perspectief? En hoe denken anderen daarover? Wat zijn robuuste keuzes? Welke vooronderstellingen hebben we over preventie en zijn die waar? Hoe kunnen we taaie patronen doorzien en doorbreken? Welke acties zijn nodig om verder te komen?
 
In de bijeenkomsten streven we naar uitwerking van die duurzame principes en van de toepassing daarvan. Dat willen we doen door dialoog te organiseren en te faciliteren, ingegeven vanuit kennis en ervaring uit verschillende wetenschappelijke disciplines zoals geneeskunde, gezondheidswetenschappen, filosofie, economie, psychologie, technologie. Zo willen we bijdragen aan een beweging voor duurzame verandering in denken en doen, bij professionals, bestuurders, patiënten, burgers, politici en beleidsmakers.

 

Over onze mede-organisator: 
Prof. dr. ing. Hans van Oers (1956) is chief science officer ‘system assessments for policy support’ bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en hoogleraar Openbare Gezondheidszorg aan de Universiteit van Tilburg. Het centrale thema in zijn werk is het versterken van de brug tussen beleid, praktijk en onderzoek op het gebied van de volksgezondheid, op lokaal, nationaal en internationaal niveau.

 

Deze bijeenkomst is inmiddels geweest. Voor een uitgebreid verslag, klik hier.