Sustainable Health Care Lab | FINANCIERINGSPRIKKELS GERICHT OP MEER GEZONDHEID (12-1-2015)
372
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-372,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode_grid_1300,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-14.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

FINANCIERINGSPRIKKELS GERICHT OP MEER GEZONDHEID (12-1-2015)

Het afgelopen decennium werkten we in de Nederlandse gezondheidszorg met een financieringssysteem dat door marktconforme prikkels de efficiëntie moest bevorderen. De vraag is of dat gelukt is. Marktwerking geeft een opwaartse druk op productie. Met budgetterings¬plafonds en aanneemsommen proberen overheid en zorgverzekeraars die productie in te tomen. In ziekenhuizen leidt de DBC-systematiek tot starre zorgpatronen, strategisch declareren en moeilijk te doorgronden bedrijfsvoering. Tegelijkertijd speelt kwaliteit een steeds grotere rol bij de inkoop van DBC’s. Geeft dit systeem ons nu meer zorg, en uiteindelijk meer gezondheid per €? Hier en daar klinkt de roep om regioregie en regiobekostiging.

De dialoogbijeenkomst richtte zich vooral op de financiering van Medisch Specialistische Zorg, zeg maar de ziekenhuizen. Inleiders waren prof. dr. Johan Polder van RIVM en Tranzo, Wout Adema RA MBA, bestuurder/CFO Antonius ziekenhuis, en prof. dr. Marcel Lévi, voorzitter Raad van Bestuur AMC. Na de inleidingen bespraken de aanwezigen 7 stellingen over betere financiering van de zorg: meer gezondheid per €, met specifieke aandacht voor de MSZ.

Hieronder treft u de 7 stellingen aan, het verslag en links naar de presentaties van de drie inleiders: