Sustainable Health Care Lab | Manifest
2
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-2,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,qode_grid_1300,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-14.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Sustainable HealthCare Lab-manifest

Doet u mee? Hieronder kunt u het Manifest onderschrijven.

ONS NEDERLANDSE ZORGSTELSEL

In Nederland hebben we een zorgsector ontwikkeld om trots op te zijn. Er zijn goed opgeleide dokters en andere professionals, goed geoutilleerde ziekenhuizen, prima organisaties voor geestelijke gezondheidszorg, verpleging en zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Iedereen kan in de eigen omgeving terecht bij een huisarts, tandarts, fysiotherapeut, apotheek, psycholoog, wijkverpleegkundige en nog veel meer. Voor onze publieke gezondheid zijn er GGD’s. Dat alles voor jong en oud, arm en rijk, sterk en zwak, thuis of in instellingen. Veel instituten, bestuurders en branche¬organisaties werken er hard aan. En elke dag weer zetten heel veel professionals zich in voor de allerbeste zorg voor hun cliënten.

OPLOSSINGEN WORDEN NIET TOT MOEIZAAM GEREALISEERD

Binnen de zorg lijken we elkaar gevangen te houden in bestaande structuren en systemen. Dat houdt weer een aantal perverse financiële prikkels in stand die echte verandering blokkeren. Bovendien is er ons inziens nog wat anders aan de hand. Dat gaat over de manier waarop we als maatschappij kijken naar zorg en gezondheid. In de huidige benadering hebben enkele ‘verlichtingsidealen’ de overhand gekregen: decompositie en specialisatie (Newton), strijd en aanpassing (Darwin), ratio en hard bewijs (Descartes). Dit heeft geleid tot vooral ‘ziektezorg’ en heeft ons aanvankelijk heel veel gebracht. Maar inmiddels volstaat deze benadering niet meer.

MAAR IS DAT ALLEMAAL DUURZAAM GENOEG?

Dáár bestaan nogal wat zorgen over. Vanuit de aanbodkant zijn er dramatische voorspellingen over de toenemende kosten, professionals raken gedemotiveerd door bureaucratie en ‘afvinklijstjes’, er zijn organisaties en bestuurders die eigenbelang laten prevaleren, en de klassieke financiële prikkels voor instellingen en professionals dragen niet altijd bij aan gezondheid. Verder zijn er nogal wat knelpunten vanuit de optiek van de gebruikers. Om er een paar te noemen: gebrek aan integraliteit in toegang en begeleiding, gebrek aan aansluiting van zorg met onderwijs en arbeid, gebrek aan expertise in wijkteams / wijkverpleging, lange wacht- en doorlooptijden, patiënten / cliënten worden niet als partner beschouwd, nieuwe bevolkingsgroepen vallen tussen wal & schip.

WAT WIL SHCLAB DAN WEL?

In 2014 brachten we ons eerste Manifest uit met daarin ’coördinaten van duurzame zorg’. Ons doel: met deze coördinaten de dialoog over duurzame zorg onder burgers, professionals, beleidsmakers, bestuurders en politici richting geven. We zijn aan de slag gegaan met die dialoog. In 2016 hebben we het Manifest herzien en herijkt op wat er zoal in beweging is. Wij continueren onze bijdrage aan de ontwikkeling van duurzame gezondheidszorg door de dialoog te blijven organiseren. Het gaat ons om een echte beweging voor duurzame verandering in denken en doen bij iedereen die ertoe doet. Dus bij patiënten, burgers, professionals, bestuurders, politici, farmaceutische industrie, beleidsmakers, etc. Doet u mee?

Onderteken ons manifest