Sustainable Health Care Lab | Bijeenkomst: “Verbind de eilanden”. Meld je nu aan!
411
post-template-default,single,single-post,postid-411,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode_grid_1300,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-14.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Bijeenkomst: “Verbind de eilanden”. Meld je nu aan!

Bijeenkomst: “Verbind de eilanden”. Meld je nu aan!

Kan integrale verantwoordelijkheid voor uitkomsten en kosten helpen bij verbetering van samenwerking tussen professionals en organisaties?

Wij nodigen u graag uit voor de bijeenkomst van het Sustainable Healthcare Lab op
21 september 2017
Locatie VvAA ’t Hart, Orteliuslaan 750 te Utrecht
17.00 uur ontvangst met een broodje
17.30 uur aanvang bijeenkomst
21.00 uur einde bijeenkomst (inclusief borrel)

Als Sustainable Healthcare Lab organiseren we twee maal per jaar een bijeenkomst. In iedere bijeenkomst staat een van de coördinaten uit het Manifest voor duurzame zorg centraal. Deze keer is dat coördinaat 8:

8. Verbind de eilanden van specialisten en instellingen.

Nu is er veelal sprake van aandoeningsgericht, professiegericht en/of domeingericht handelen. Professionals en burgers ervaren competitie tussen aanbieders. De toekomst vraagt juist om samenwerking en verbinding, gericht op wat echt helpt vanuit het perspectief van de zorgvrager.

Samenwerking gaat over gedrag maar we hebben geleerd dat bekostiging ook een belangrijke rol speelt. We gaan in deze bijeenkomst het vraagstuk van samenwerking koppelen aan het vraagstuk van integrale bekostiging; in hoeverre is bekostiging een barrière in het verbinden van de eilanden, of kan het juist helpen en faciliteren. We willen leren van vooroplopende voorbeelden. Wij hebben daarvoor de volgende voorbeelden uitgekozen en bereid gevonden:
• Blauwe zorg in de wijk, Maastricht, door Guy Schulpen, directeur van ZIO
• Samenwerking rond Ziekenhuis Bernhoven door Wink de Boer, MDL-arts, medisch directeur
• Samenwerking in sociaal domein/ WMO in Utrecht door Toke Tom, directeur Maatschappelijke Ontwikkeling

In de bijeenkomst laten we deze drie sleutelspelers aan het woord. Daarna bespreken we samen in subgroepen wat we van hen en van elkaar kunnen leren. Thema’s zijn dan:

1. Wat is de essentie van jullie idee om eilanden te verbinden en waar sta je?
2. Wat zijn voor jullie succesfactoren en wat zie je als barrières en puzzels?
3. Hoe ga je slim om met bekostiging bij het verbinden van eilanden?
4. Wat heeft de burger/ patiënt hier aan en wat merkt hij/zij ervan?

We willen eindigen met de oproep of vraag: Als we vinden dat hetgeen we besproken hebben van groot belang is (integrale verantwoordelijkheid voor kosten en gezondheidseffecten), wat moeten we doen om te zorgen dat dit breed gaat gebeuren? Welke lessen kunnen we trekken op basis van deze voorlopers?

Het Sustainable Healthcare Lab,
Paulien van Hessen
Marije Talstra
Jan Tromp
Wilfrid Opheij

Meld u aan voor deze bijeenkomst: